Veliko Vrelo, Lisine

 

Opis

Najpristupacniji i zato mozda i najposeceniji.Vodopad o kome se mozda najvise pise i zna.Medjutim u poslednje vreme je cesto pogresno nazivan ”Veliki Buk” jer Veliki Buk se nalazi na Beljanici.U neposrednoj blizi Velikog Vrela postoje nekoliko etno restorana i mogucnost iznajmljivanja bungalova.Svega nekoliko kilometara dalje su kanjon Resave i Resavska pećina.

Veliko Vrelo (ili Lisine) je vodopad u istočnoj Srbiji, u podnozju Sokolice,vrha Beljanice, na reci Veliko Vrelo. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini i Vodopad Jelovarnik na Kopaoniku. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra.

Penušava, bistra i hladna voda najpre preko malih bigrenih kaskada (gornji vodopad visine 0,5 metara, srednji vodopad visine 2 metara i donji vodopad visine 2,8 metara), a zatim niz vertikalni bigreni odsek visok preko 20 metara, voda se stropoštava uz veliku buku u dubok amfiteatar vertikalnih strana. Na dnu amfiteatra nalazi se jezero duboko oko 5 metara, okruženo bigrenim blokovima,poznato jos kao ”zeleni vir”.Kolicina vode se krece od 120litara u sekundi pa do 10m3 u sekundi Pod zaštitom je države, kao rezervat prirode od izuzetnog značaja.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima