Kopren (Stara Planina)

 

Opis

Ovo je vodopad na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji (1820mnv).Vrelo Dabidžinog potoka izvire ispod samog Staroplaninskog vrha Kopren 1963mnv.. Ne samo da je rekorder po tome već je rekorder i po visini.Ovo je najveći i vodopad u Srbiji.Duplu titulu je dobio od dr.Saše Milanovića sa rudarsko-geološkog fakulteta, centra za hidrogeologiju karsta u Beogradu. Dr.Milanovic je ovaj vodopad izmerio dana 16 juna 2011 godine.

Dužina izmerenog vlaka je 148 metara,dok je ukupna visina od početka do kraja merenja 103,5 metra sa prosecnim padom od 56,4 stepena. Ovaj vodopad sam pronašao i fotografisao sredinom maja.Naručeno merenje sam čekao mesec dana ali se trud isplatio.Zahvaljujući dipl.ing. hidrogeologije Ivanu Đokiću i dr. Saši Milanoviću ovaj vodopad je poneo epitet najveceg u Srbiji što i zaslužuje.Treba reći da je ista ekipa izmerila i do sada najveći vodopad u Srbiji Jelovarnik na Kopaoniku.

Nadam se da će vodopad uskoro postati i ciljna tačka mnogih planinara i ljubitelja prirode,koji bi želeli da vide ovu prirodnu lepotu.Jedino što bih napomenuo je da treba imati na umu da dolazak do ovog vodopada nije ni malo lak.Ukoliko imate terensko vozilo ali u pravom smislu reči (terensko) put će vam biti mnogo olakšan.

Inače vodopad se sastoji iz više kaskada od nekoliko pa sve do 40-tak metara.Na samo 20-30 metara ispod poslednje kaskade nalazi se još jedan vodopad koji nije premeren a nadam se da će biti uskoro i on premeren.Donji vodopad je po slobodnoj proceni nekih 50-60 metara visok.

Sa sigurnošću se može reći da su ovi vodopadi ubedljivo najveci vodopadi ne samo na Staroj Planini nego i u celoj Srbiji.Uz svo dužno postovanje i lepotu vodopada Jelovarnik na Kopaoniku i Donjeg Piljskog na staroj planini. Koprenski vodopadi ipak zaustavljaju dah kada se pojavite ispod njih.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima